Делян Добрев е подал оставката в деловодството на парламента. Това му действие се чакаше през целия ден.

"Успяха мен да окепазят бързо и лесно. Излязох виновен за всичко. С Данаил Кирилов съм съученик, ако търсите други връзки“, каза той пред журналисти.

Добрев призова: "В следващите 24 часа Елена Йончева да извади имена и кой какви пари е дал от тези нейните диаграмки – или да се извини. Тази нейната история мина всякакви разумни граници. Това не означава, че аз няма да заведа дела срещу нея“.

Според него в цялата история с Хасково е имало добре скалъпени малки истини, които да звучат скандално, за да изглеждат като някаква конспирация. По думите му това са "ченгеджийски номера" с цел да се прикрие, например, новото обвинение срещу Румн Овчаров.

Скандалът “Кумгейт”,  заради който народният представител напуска политиката, събра късно снощи в Хасково актива на ГЕРБ в областтa. Въпреки че всички организации в региона застанаха зад депутата си, той е твърдо решен да си тръгне от парламента , а дали ще остане  областен координатор на ГЕРБ, ще бъде решено от Изпълнителната комисия на партията.

„Решението е много тежко за мен, но е лично решение, взел съм го, премислил съм го и съм го взел”, посочи по-рано Добрев.

„Аз смятам, че оставането на Делян Добрев в политиката, а защо не и във българския парламент, е достойно , политици с такава експертиза нямаме, за да ги вадим един след друг”, подчерта зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"За разлика от други депозирани оставки, които винаги сме казвали, че са личен акт в този случай при евентуална депозирана оставка от народния представител Делян Добрев ще има и там доста разгорещени дебати. Така прогнозирам, но нека да не гадая по-добре", посочи шефът на НС Димитър Главчев.

Добрев е поискал от колегите си да му позволят да излезе от парламента.