Депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев напуска парламента и всички заемани постове, защото се чувства "смъртоносно ранен политически" след скандала "Кумгейт".

Скандалът започна в началото на седмицата от Хасково със снето доверие от кмета на ГЕРБ Добри Беливанов, превърна се в депутатски "Кумгейт" и днес завърши с оставка . Но не на кмета, от когото ГЕРБ се отказаха, а на депутата, когото опозицията обяви в шуробаджанащина.

Днес в Хасково никой не помни, защо ГЕРБ се отказа от кмета си, но цялата страна познава роднините на Делян Добрев във властта. И той обяви, че се разделя с политиката.

В студиото на bTV тази сутрин Делян Добрев влезе като политик и излезе като гражданин. За оставката си преди това лично информирал премиера Бойко Борисов.

„Отидох по собствено желание, за да му кажа, че положението е нетърпимо. Не съм виновен за нищо, но не мога да го обясня, че не съм виновен за нищо. Затова му казах, че се отказвам от всички позиции, които заемам, подавам оставка от всички позиции, които заемам, защото не искам един такъв скандал да тежи на правителството”, каза Добрев.

Депутатът отново отрече категорично обвиненията на Елена Йончева от БСП, че заедно с роднини и бизнес партньори е създал паралелна структура в община Хасково. И заплаши да я съди.

„В момента, в който покажеш някаква тежка далавера, веднага те заплашват със съд. Опитват се да сплашат всеки опит да се покаже колко е корумпирана тази държава”, отговори Йончева.

В отворено писмо вчера кметът на Хасково Беливанов директно обвини Добрев в кадруване. Днес градоначалнтикът не пожела да говори. 

В Хасково кметска оставка не се чака, но от ГЕРБ вече я искат.

Ние искаме  оставката на  кмета Беливанов и оттеглянето му, оттегляне на членството му от ГЕРБ, каза Евгения Атанасова, депутат от ГЕРБ. 

Другата оставка – на Делян Добрев, хасковските депутати от ГЕРБ заявиха, че няма да подкрепят при гласуването в парламента. Кметове от региона, общински съветници и съпартийци на Добрев днес също застанаха зад него.