Случилото се с Кристиян Ериксен прикова вниманието на милиони пред екраните, но повдигна и още един въпрос - за действията на лекарите и  готовността на стадионите по света да реагират в подобна ситуация.

Снимка: bTV

Всички стадиони в 12-е града на това Европейско първенство разполагат дефибрилатор, , който  при определени аритмии и при сърдечен арест е животоспасяващ.

Без дефибрилатор на стадиодна тази история нямаше да има щастлив край, казва д-р Михаил Илиев. Дълги години той е лекар на национални отбор по футбол, а сега и част от спортната комисия на Българския футболен съюз.

Според изискванията на Българския футболен съюз на спортните срещи трябва да има лекар, а дефибрилаторът е задължителен. Не всички стадиони у нас обаче разполагат с такова устройство.

„В тази наредба единственото нещо, което е подчертано с черни букви, е, че на всяка среща трябва да има дефибрилатор. Това нещо се проверява от дежурния на мача. Глобата е 2000 лева, но на много места някой лъже -професионални отбори показват дефибрилатора в линейката“, обясни д-р Михаил Илиев - лекарска комисия, БФС.

Снимка: bTV

От Спешна помощ информираха, че всички линейки в страната са оборудвани с дефибрилатор. На това разчитат и повечето стадиони. Според д-р Илиев повече публични места трябва да разполагат с този уред, защото, както казва той - сърдечни арести се получават навсякъде.

„Влизаш, четеш и ако се наложи го използваш, то е елементарно“, каза още лекарят.  

Снимка: bTV

А в посолството на Дания се радват на щастливата развръзка и на положителните реакции по целия свят.

„Много хора изиграха важна роля за това той да бъде спасен. А това, което направиха съотборниците, заставайки в кръг около него, за да го предпазят от камерите, беше чудесно“, каза н.пр. Сьорен Якобсен - посланик на Дания.

Лекари призовават дефибрилатори да бъдат поставени на повече обществени места - в моловете, например. Това е свързано с инвестиции и обучение.