7-годишно дете едва не се удави в бурното море край къмпинг Каваците. На помощ на бедстващото момиченце се притичват други две деца на 10 години. Историята е с щастлив край.

Снимка: btvnovinite.bg

При червен флаг група деца играят близо до брега, когато виждат как вълните повалят момиченце, а мъртвото течение го дърпа навътре.

"Водата също ни буташе назад и надясно. И тогава видяхме детето", разказва малката Миа Кайзер.

"Беше много дълбоко, а и вълните я заливаха и не можеше да диша. Затова решихме да й помогнем", споделя Анита Радулова.

Снимка: btvnovinite.bg

Двете момичета споделят, че не са се уплашили, защото "ние сме плувкини".  "Те я взеха и я пренесоха на сушата", разказва Анджела Тодорова.

Докато две от децата помагат, другите търсят помощ. 

"И в следващия момент облекчението, че децата идват срещу нас, щастливи, че всичко се е разминало и казват: "Да, ние я изкарахме, спасихме я, всичко е наред!". И то малкото толкова благодарно се загушка в тях", спомня си Мариана Томова, майката на Миа.

Снимка: btvnovinite.bg

"При всички положения сме горди с тях, че са реагирали по този начин", допълва Магдалена Радулова, майката на Анита.

Момичетата тренират плуване и, според родителите им, един от уроците, на които ги учи спортът, е да не подминават човек в беда.

Снимка: btvnovinite.bg

"Много чисто, много по детски, без да търсят някаква слава, без да се изплашат и това е, което предава спортът и плуването… Това калява децата ни и техният дух, и морал", смята Мариана Томова, майката на Миа.

Снимка: btvnovinite.bg

Спасителите признават, че им е трудно да опазят плажуващите.

"Тази година са ни разделили постовете много надалече - 150 м и ни е по-тежко", обяснява  старшият спасител на плаж Каваци-север Боряна Цветанова.

Снимка: btvnovinite.bg

С 30 години стаж като спасител, Боряна Цветанова е благодарна за реакцията на момичетата.