Ученици от гимназията по жп транспорт в Карлово са в класните стаи, но не за да учат, а за да почистят училището си. То беше наводнено два пъти и е едно от най-засегнатите след потопа в началото на септември. 

В почистването се включва и директорът на ПГЖПТ ‘‘Христо Смирненски‘‘ – Карлово Стефан Филчев. 

‘‘Зоната при партерния етаж беше най-силно пострадала. Всичко беше в кал, тиня, мръсотия. Децата се включиха по почистването и по подготовката на помещения за бъдещите ремонти‘‘, каза той в ефира на '''Тази сутрин''. 

Децата помагаха в рамките на два учебни часа, след което се върнаха на чиновете си. Те чистиха следите от кал, и махнаха наводнената подова настилка. 

''Искаме да помогнем с каквото можем. Това си е нашето училище, нашият втори дом и няма как да го оставим в това състояние'' каза Ани, ученичка в гимназията по жп транспорт в Карлово. 

Връстникът й Павел пък разчиства двора от пясъка и калта.

"Училището да си е както преди - красиво, и за да мога да уча'', надява се той. 

"Така ги учим на доброта, съпричастност, емпатия, преди всичко да бъдат човеци", казва Стефан Филчев, директор на гимназията. 

Снимка: Емил Кацаров

Гимназията беше силно наводнена и имаше сериозни щети. Унищожени са чисто нови кабинети и модерна лаборатория. В момента занятията се провеждат във временни кабинети, които не са учебни. Сред тях са физкултурния салон, фитнеса и библиотеката. 

Щетите са за над 900 000 лева. Ще се ремонтират класни стаи, лаборатория, покрив, ще се изгради и подпорна стена. Докато това се случи на входа на училището остават много чували за защита срещу евентуално следващо наводнение.