След като беше избрана да оглави социалното министерство, Деница Сачева се върна в Народното събрание, за да участва в дебатите по бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2020 г.

Депутатите предлагат минималната пенсия да е 250 лв., а не 234 лв., както беше заложено първоначално.

Снимка: btvnovinite.bg

В републиканския бюджет заплатите на социалните работници да се увеличат не с 10%, а с 15%., за което хазната ще трябва да отдели 5 млн. лв.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-сериозни спорове имаше около минималната пенсия.

Опозицията постави  под въпрос доколко Сачева е запозната с бюджета на Държавното обществено осигуряване. Георги Гьоков от БСП я посъветва: „Трябва да правите някаква политика различна от досегашната. Затова си отиде министърът – защото не правеше нищо различно 2-3 години. Вие трябва да имате някакви критики към приходната част на бюджета, защото той няма да ви разрешава да правите различни политики от тези, които са били досега”.

Повишаването на минималната пенсия не решава проблема, категорични са опозиционерите.

„250 лв. на месец, разделено на 30 дни, е 8,33 лв. на ден. Дано сега и след това при обсъждане на другите проблеми, свързани с пенсиите, да ви светне синя лампа, защото на вас червена не ви светва”, каза от парламентарната трибуна Виолета Желева от БСП.

Светлана Ангелова от ГЕРБ контрира: „Това преизчисление на пенсиите, което вие искате за следващата година, възлиза на 1,7 млрд. лв. И основният въпрос е откъде ще дойдат тези пари”.

От БСП са категорични, че рано или късно пенсиите ще бъдат преизчислени.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди бюджета на ДОО депутатите приеха на второ четене парите за НЗОК. Предвижда се догодина разходите на касата да са 4,7 млрд. лева  – с почти половин милион лева повече, отколкото през настоящата 2019 г.