В кампанията за ратифициране на Истанбулската конвенция лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев за първи път се срещна с жертви на домашно насилие в кризисния център в Перник. 

БСП, които са против документа, предложиха законови промени в защита на жертвите. 

Станишев замина с цял автобус журналисти. В кризисния център той се срещна насаме с жертвите на насилие.

„Проблемът е много тежък, защото в страната има много малко кризисни центрове и повечето от тях са с по-малък капацитете от нашия, тоест 8-10 легла, които много бързо се пълнят”, заяви Веселина Иванова, която работи с деца в център за жертви на насилие.

„Нямаме необходимите законови мерки за подкрепа. Дори самите колеги от областните дирекции на МВР, с които работим, понякога нямат правомощия да помогнат”, коментира и Юлия Андонова, координатор. 

Конвенцията ще наложи промени в Наказателния кодекс за нови престъпления. Психилогическото насилие, преследването, изнасилването – изреди адвокат Мариана Евтимова. 

Попитахме лидера на европейските социалисти защо между него и Корнелия Нинова има разминаване по темата. 

„Никоя партия по време на целия процес на обсъждане на няколко заседания не е възразила срещу позицията, която е изразена в общата резолюция и не е гласувал против”, заяви Станишев. 

„Не го определям като напрежение, а като различни позиции”, заяви на свой ред лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Право е на ПЕС да се посещават такива центрове. По темата домашно насилие нямаме различия, имаме различия по текстовете социален пол и нестандартни роли на пола”, допълни тя. 

Военният министър Красимир Каракачанов коментира идеята дали въпросът с Истанбулската конвенция трява да се реши с референдум.

„Аз предлагам да хванем бика за рогата, ако искаме да успокоим обществото, нека да направим референдум „за” или „против” еднополовите бракове или да питаме „за” или „против” за три и повече пола”, отбеляза той. 

От своя страна БСП предложи промени в Закона за защита от домашното насилие. Според тях трябва да се направи поне по един кризисен център за защита на жертвите. От социалното министерство отговориха, че и сега има 23 кризисни центъра.