Депутатите приеха предложението за намаляване на ДДС на 9% за продажбата на вино и бира, за екскурзиите, организирани като случаен превоз, и за спортните занимания.

Промяната влиза в сила от 1 август и важи до края на 2021 г. Намаляването на налога не означава по-евтини цени на съответните стоки и услуги. Мярката се налага, за да се компенсират загубите заради корановируса. 

БСП предупреди, че Брюксел ще наложи санкции на Бъргария заради намаляването на ставката върху нискоалкохолните напитки.

И днес имаше искане от опозицията премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента.

Според Валери Симеонов – лидер на НФСБ, това е последен етап за да подпомогнем на най-засегнатите.

Твърдо против мярката се обяви Румен Гечев от БСП, който определи намаляването на ДДС за вино и бира като „екзотично предложение“.

„Увеличава се безработицата с десетки хиляди, ние ще намаляваме ДДС-то на вино, бира, фитнес, гимнастика, плуване. Ние предлагахме да се намали ДДС на детските стоки, но виж пиещите бира са по-важни“, заяви той. 

Без премиера Бойко Борисов депутатите ще изслушат икономическия, здравния и социалния министър за социалните и икономическите мерки, които правителството предприема.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!