Нашата политическа криза – че не можем да имаме стабилно управление, е много рисков момент в страната. Смятаме, че трябва да бъде направено възможното и отговорно усилие да бъде излъчено правителство в този парламент, каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов при президента.

„Ако не започнем веднага решаването на тези кризи, не просто рискуваме тези кризи да продължат, но рискуваме и да се окажем фатално неподготвени за тях. Няма никакви гаранции, че още един цикъл от избори ще родят нещо различно. И тръгвайки към нови избори, вървим към влошаване на политическата среда за взимане на решения, защото кампанията ще бъде поляризираща. Дълбоката политическа криза ще стане още по-тежка, тъй като българската политическа класа се отучи да търси допирни точки. Популизмът взима такъв връх, че парламентарната демокрация е в опасност и трябва да се търси как да бъде спасена“, добави той.

Затова смятаме, че третият мандат – като мандат на диалога, като мандат на излизането извън обичайните политически клишета, е възможност за всички нас да преодолеем тази криза, вместо да я засилим с една предизборна кампания, каза Иванов.

Той добави, че са готови да участваме в усилията за формиране на правителство – и като мандатоносители, и като на участници в преговори.