Важно е да се направи опит за съставяне на кабинет с първия мандат (той ще бъде връчен на „Продължаваме промяната“).

Това каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов на консултациите при президента Румен Радев за сформиране на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание. В срещата участваха и другите двама съпредседатели на коалицията – Атанас Атанасов и Владислав Панев.

Президентът изтъкна, че хората очакват от политиците усилия за разрешаването на кризите, една от които е политическата. Той поздрави последователната политика на ДБ за съдебна реформа.

Христо Иванов отговори, че консултациите са именно антикризисна мярка, доколкото целта на Конституцията е да има излъчено правителство и да не се стига до предсрочни избори.

„След толкова предсрочни избори е ясно, че това не може да бъде панацея. За нас кризата има още един аспект – на политическата класа, в която всичко е твърде лично. Оказа се невъзможно да се води разговор по съществените проблеми. Надявам се, че в крайна сметка, въпреки всички затруднения, консултациите ще се случат съдържателно и с участието на всички“, допълни Христов.

Гледайте повече във видеото!