Дават на бизнеса почти 20 милиона лева, за да наеме хора с трайни увреждания. Парите са по европрограма, а кандидатстването започва от утре.

Средствата се отпускат по два проекта, а заявките на работодателите ще се приемат в бюрата по труда.

Снимка: btvnovinite.bg

Парите се дават за обучение и заетост на хора с трайни увреждания, тоест с ТЕЛК 50% и над 50%.

Поема се минималното възнаграждение за длъжността и осигуровките за 2 години. Има и допълнителен бонус за работодателите, които след този период оставят за поне още 6 месеца човека с увреждане – бонусът е 6 минимални заплати накуп.

Снимка: btvnovinite.bg

Стефан Виет е на 23. Завършил е гимназия за приложни изкуства. В ТЕЛК-а му пише, че е 100% неработоспособен, но работи благодарение на компания, която има своя програма за наемане на хора с увреждания. Фирмата е изпълнила едно от най-важните и скъпи за реализация условия – сградата да е достъпна за хора като него.

„Също така проблем на работодателя е, че когато наеме човек с увреждане, той няма право да го уволни, което е нож с две остриета и по-скоро е в ущърб на човека с увреждане”, заяви Стефан, който е служител на „Теленор”.

По новата европрограма освен заплата и осигуровки ще се дава и допълнителен бонус. Шефът ще получи 6 минимални заплати накуп, ако задържи човека с увреждане поне 6 месеца след края на програмата. Няма условие за какво ще похарчи бонуса. Преди да му го даде, Агенцията по заетостта ще провери дали работникът наистина е работил по-дълго.

„Идеята е да се стимулира работодателят да задържи все пак още поне 6 месеца, да не го освободи”, обясни Мария Петрова от Агенцията по заетостта.

Фокусът според икономисти трябва да е върху повишаването на квалификацията на хората с увреждания, за да може те да намират работа и извън програмите. Затова със средствата от Европа на работодателя се дава възможност, ако прецени, преди да наеме човека с увреждане, да го изпрати на обучение. За целта ще се дават ваучери за курсове. 

„Рано или късно, трябва да си научим урока, а той е, че само субсидирането на заетост създава грешните стимули у работодателите и в общия случай тези хора остават без работа след приключването на субсидията”, отбеляза Десислава Николова от Института за пазарна икономика. 

Стефан е скептичен за поредната „евроинжекция”. „Тези програми са до 2 г. максимум и след това оставаш в изходна позиция”, заяви той. Държавата очаква да 1000 души да намерят работа по новата програма.

Заявките на работодателите се приемат от утре в бюрата по труда. Възможност за кандидатстване по електронен път няма.