Защо датчаните са толкова щастливи хора и какво означава понятието „хюга”, разказa в предаването „Тази събота” датският посланик у нас Сьорен Якобсен, който посрещна в дома си екипа на bTV.

„Ние, датчаните, наистина сме доста щастливи хора, но за това има много причини. Едната е местоположението на страната ни – на север. Студено е през зимата и е топло през лятото, но не е като в България – тук климатът е континентален. При нас е по-влажно и в определен период е много мрачно. Това е неприятната част. Хубавото е, че през лятото пък е много светло – от 4 часа сутринта почти до 11 вечерта. Това е едно от нещата, които харесват хората в Дания”, заяви той.

По думите му обаче най-хубавото е общественият манталитет – датчаните се интересуват един от друг, помагат си, опитват се да правят това, което е добро за общото благо.

„Датското понятие „хюга” най-общо казано е философия на създаване на уют – да си почиваш заедно с най-близките си и да се наслаждаваш на живота. Хората сядат заедно, пият вино, играят игри или гледат телевизия. Мисля, че една от причините за тези събирания е времето – през лятото обичаме да стоим навън, но зимата се налага да сме вътре часове наред, защото е много тъмно, студено и ветровито. Затова си палим свещи, правим си чай или кафе и се наслаждаваме на компанията си”, поясни посланикът.

Снимка: btvnovinite.bg

„През зимата денят е дълъг  не повече от 6 - 7 часа. Съмва, когато тръгваме на работа и се стъмва, когато се прибираме. Това е малко депресиращо, затова компенсираме с "хюга" – състояние, което много ни харесва”, посочи Сьорен Якобсен.

„Дания е много социална държава. Обществото е така организирано, че всеки допринася за общото благо. Плащаме доста високи данъци, но хората са щастливи, защото срещу тях получават качествено безплатно здравеопазване, не плащат пътни такси. Детските градини, училищата и университетите също са безплатни. Така всеки има възможност да получи образование, независимо дали идва от богато семейство, или не. Това е едно от най-ценните неща в Дания”, изтъкна той.  

„В Дания насърчаваме хората да мислят свободно, да развиват ума си и да вярват, че е честно да получаваш това, за което си плащаш и че не е честно някой да се опитва да измами системата за лична облага. Вярно е, че Дания е сред страните с най-нисък процент корупция, но това се развива и възпитава с годините. Грижим се също хората с най-малко пари да имат достатъчно, за да оцелеят, без да мизерстват”, подчерта Якобсен.

А колко е важно българското председателство на ЕС?  

България се присъедини към ЕС през 2007 г., член е вече 10 години и сега председателства за първи път. Това е голямо предизвикателство, но смятам, че България е добре подготвена - всички министри и разбира се, премиерът, вършат чудесна работа. Някои хора си представят, че когато дадена страна председателства ЕС, тя се фокусира само върху собствените си интереси, но това не е смисъла. И България се справя чудесно, като винаги търси компромиса.

Датският посланик разкри, че през уикендите обича да обикаля из страната ни.

„Харесвам Черноморието, Русе, Варна и София, разбира се – разхождайки се из центъра,  можеш да видиш много приятни места, хубави паркове, на 20-ина минути път имате прекрасна планина, от която се вижда целият град”, обясни той.

„Харесвам и Пловдив. Много е хубаво, че градът ще бъде Европейска столица на културата през 2019 г. Моят роден град – Орхус, вторият по големина град в Дания, беше Европейска столица на културата през 2017 г., така че се опитах да направя връзка между двата града – говорих с кметовете им”, каза още Сьорен Якобсен.

А кое е любимото му българско ястие? Много обичам шопската салата, колкото и клиширано да звучи това. Обичам и различните блюда от агнешко, особено кюфтетата и ястията, приготвени на бавен огън – готвени часове наред”, разкри той.

„В Дания в работните дни най-често ядем паста, а ако разполагаме с повече време, приготвяме много зелени салати, ядем много картофи и изобщо – зеленчуци, също свинско месо – кайма и запечено”, заяви посланикът.

„Датчаните обичаме бира, имаме много хубава датска бира. Българската бира също е хубава, но датската е доста популярна по света. Пием и вино – това са най-популярните напитки сред датчаните. Имаме и по-силен алкохол, казва се „аквавид”, нещо като вашата ракия - около 42% алкохол, но се прави от картофи. Пием го основно на Коледа”, поясни той.

Датският посланик обича да бъде активен – освен че кара ски, обича и фитнеса.

„Имам малък фитнес долу в мазето – харесва ми да тичам на пътеката, да вдигам тежести. В Дания ходя на риба – на вилата имаме малка лодка, изобщо – обичам да съм сред природата”, отбеляза той.

Якобсен много обича и градинарството. „На вилата в Дания имаме голяма градина и ми харесва да се грижа за нея. В къщата ни в Копенхаген пък отглеждаме домати, картофи и други зеленчуци”, заяви той.