Дъщерята на собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев е обвинена за пране на пари. Според постановлението на прокуратурата, с което bTV разполага, вчера сутринта на Радосвета Василева е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража” за 72 часа.

Според  действащите закони тя трябва да бъде доведена принудително в съда, а отсъствието й от страната предполага, че ще бъде обявена за издирване в Интерпол.

По информация на bTV Радосвета Василевa е обвинена за това, че е закупила апартамент в курортен комплекс край Варна. Имотът е закупен в края на 2013 г., а парите за имота – около 2,5 милиона лева, Радосвета е получила като дарение от баща си.

Прокуратурата обаче твърди, че дъщерята на банкера е знаела, че парите, които са й дарени, са придобити от престъпна дейност, и затова трябва да тя отговаря за пране на пари.

В същото време обаче делото срещу Цветан Василев за длъжностно присвояване в особено големи размери започва повече от 6 месеца след купуването на апартамента.

По-късно от прокуратурата изпратиха официално съобщение, в което се посочва, че за Радосвета Василева вече е издадена Европейска заповед за арест.

Изпратени са й две призовки - на 2 и на 7 август, а от съпровождащата ги докладна се установява , че по данни на охраната на адреса тя живее там, но от дълго време отсъства и призовките ги получава адвокат.

Прокуратурата твърди още, че Василева е напуснала България на 16 август миналата година и до този момент няма регистрирано влизане в страната.

По повод обвинението съпругата на собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев изпрати открито писмо до президента Румен Радев.

Снимка: Ладислав Цветков

В отвореното писмо Антоанета Василева пише, че дъщеря й живее в чужбина от 3 години и няма как да получи призовката, но вече й наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" за 72 часа.

В писмото до президента Антоанета Василева пита кога прокуратурата е доказала престъпния произход на средствата на банкера и спазена ли е  "презумпция за невинност", при положение че още няма решение на български съд.

"....Дъщеря ми е обвинена за пране на пари за това, че през 2013 г. е купила апартамент в България с пари, дарени от баща ѝ в България. Според българската прокуратура тя е трябвало да знае, че това са пари с престъпен произход.......А пък и кога прокуратурата доказа престъпния произход на средствата на Цветан Василев? Той няма присъда, а презумпцията за невинност е изконно човешко право", се отбелязва още в писмото.

На този етап и адвокатите на Василев, и обвинението отказват коментар. От политическите партии само ГЕРБ отговори на конкретни въпроси.
 
"Аз не бих могъл да осъдя действията на Цветан Василев или пък действията на българските институции. Разбира се, че всеки има правото си да търси правата си по съответния ред и да използва всички възможни способи и методи", каза Цветан Цветанов.