Софийска градска прокуратура протестира определението на съда по искането за мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо прокурор от Върховна касационна прокуратура. 

Досъдебното производство по случая е започнало след постъпил сигнал за хулигански действия в УМБАЛ „Георги Странски“ в Плевен на 4 юли. На място пристигнали служителите на МВР, които установили, че мъжът, който е прокурор, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред. 

След задържането му, мъжът е привлечен като обвиняем и задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Било е внесено в съда искане за определяне на мярката му за неотклонение „задържане под стража“, което съдът е оставил без уважение.

Съдът е приел, че са налице данни за извършено престъпление, но е преценил, че те не са достатъчни и са събрани при съществени процесуални нарушения. Воден от тези мотиви, съдът не е определил никаква мярка за неотклонение спрямо обвиняемия. 

Държавното обвинение не приема изводите на съда.

При разследването на случая е установено, че мъжът се държал грубо със служителите на фирма, осъществяваща охрана на болницата. Той отказал да изпълни разпорежданията за спазване правилата за достъп на външни лица до сградата на лечебното заведение, разпоредил им да напуснат и нанесъл удари със служебната си карта в лицето на един от охранителите. 

Независимо от отправените предупреждения за спазване на реда, прокурорът изтръгнал личен мобилен телефон от ръцете на друг служител на охранителната фирма. Счупил телефона, след което отправил реплики към охраната – „Знаете ли кой съм аз, бе, ще видите какво ще ви се случи, аз съм прокурор!“.

Софийска градска прокуратура продължава да събира доказателства, с оглед обективно и всестранно разследване на случая.