Държавата ще компенсира семействата, чиито деца не са приети в държавни или общински детски градини заради липса на места, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Условията са разписани в наредба, приета от правителството.

Сумата ще се отпуска за деца от 3 години до постъпването им в първи клас, като тя ще бъде не по-голяма от средната месечна издръжка от държавния бюджет на дете в предучилищно образование. За 2021 г. тя ще бъде утвърдена до седем дни след влизане в сила на наредбата.

Условията за получаването на компенсациите са детето да не е било прието в държавна или общинска детска градина поради липса на места, да е записано в такава в самостоятелна форма на обучение или да посещава целодневна или полудневна група в частна образователна институция, която не е включена в системата на държавно финансиране.

Държавата ще възстановява платените от родителите средства за обучение и отглеждане до размера на утвърдената от министъра на образованието и науката сума, като ще трябва да предоставят съответните договори и платежни документи за извършени разходи.

След обнародването на наредбата желаещите да кандидатстват за учебната 2020- 2021 година трябва да подадат заявление в общината по настоящ адрес на детето в срок до 30 април 2021 г., се посочва в прессъобщението.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!