Появиха се съмнения за скрита държавна помощ на бизнесмена Георги Гергов. Държавната Българска банка за развитие отпусна заем от 31 милиона евро на  Международния пловдивски панаир и неговата дъщерна компания „Слънчев ден резиденс” между двата тура на президентските избори. Заложено е цялото предприятие.

Парадоксът е, че Министерството на икономиката като акционер в Панаира се съгласява да стане „съдлъжник” месеци по-късно. 

В суматохата около прехвърлянето на дялове от и към държавата Панаирът и „Слънчев ден” усвояват 62 милиона лева. Втората компания е създадена само 30-ина дни по-рано. Там се прехвърлят основни активи на Панаира.

Георги Гергов отказа да отговори как е убедил банката.

Според устава на Панаира, за да се заложи предприятието в полза на трето лице, трябва съгласие на 2/3 от акционерите. Такова Общо събрание не е провеждано. При отпускането на заема свързваното с Георги Гергов дружество „Пълдин” контролира почти 51%, а остатъкът е на държавата в лицето на икономическото министерство и община Варна. 

Министерството на икономиката гласува „за” заема постфактум по време на служебния кабинет. 

Снимка: btvnovinite.bg

В писмо от ведомството обявиха, че закъснялото одобрение е заради промяна в закона.

Снимка: btvnovinite.bg

И още - ставало въпрос просто за покриване на стар заем. След погасяването на старите заеми обаче остават над 13 милиона лева.

Снимка: btvnovinite.bg

И по старите кредити залогът е бил целият Панаир, но като плюс сега се отчита, че той вече е заложен пред държавата, а не пред частна банка.

Община Варна, която тогава се явява втори по големина акционер, дори не е чувала за макар закъснялото Общо събрание.

„Нещо не са наред взаимоотношенията”, посочи зам.-кметът на Варна Пенчо Пенчев.  

Неяснота съществува и относно документите, въз основа на които е отпуснат заемът от държавната Банка за развитие. По данни на Агенцията по вписванията тогава последният заверен и одобрен отчет за приходи и разходи на Панаира е от 2012 г.

Може би най-важният въпрос е дали банката не е нарушила собствените си правила, в които е записано, че не финансира политически партии и свързани с тях лица. В онзи момент Георги Гергов все още е в ръководството на БСП.

От банката отказаха коментар.

Според юристи кредитирането на свързани фирми напомня за порочни практики. „Действията, така насложени, напомнят на схемата в КТБ, когато с новоучредени дружества се източваха огромни капитали”, коментира адвокат Грета Ганева. 

Ако се окаже, че става въпрос за нерегламентирана държавна помощ, може да се стигне дори до санкции от Европейската комисия, предупреждават адвокатите.