Държавата проучва възможността да се разреши употребата на марихуана за медицински цели. Tоксикохимичната лаборатория на ВМА e мястото, където се изследват наркотиците, тяхното количество и състав. Според решение на Националния център по наркотични вещества трябва да се направи анализ на изследванията за употреба на марихуана за медицински цели. Целта е държавата да вземе решение - ще се разреши ли медицинската употреба или не.

Преди 14 години на Анита й поставят диагноза "множествена склероза". Само за няколко години състоянието й рязко се влошава. Преди време заменя традицонните лекарства с марихуана. Научила е за лечението с марихуана от интернет. Набавя си я от познати, нелегално.


Според Центъра по наркомании, употребата на марихуана в медицината не е препоръчителна. Въпреки опитите на bTV да потърси и гледната точка против употребата на растението от болни, нито един лекар не пожела да коментира темата днес. От здравното министерство заявиха, че заради "сложността на проблема" ще отговорят на въпросите утре.

Различни организации прилагат списък с болести, за които лекият наркотик помагал. Спорът за и против медицинската марихуана се води в целия свят. Някои държави разрешават употребата й. Други, сред които и България, поставят хората, които употребяват марихуана, под ударите на закона. У нас трима пациенти са осъдени за употреба на коноп.

Ако държавата разреши употребата на марихуана за медицински цели, то тя трябва да подлежи на строг контрол и всяко вещество, което ще се използва от пациент, трябва да бъде изследвано в лаборатория.