Държавата прекратява договора на фирмата, която прибира таксите за лабораторни изследвания при контрола на хилядите ТИР-ове с храни от Турция през „Капитан Андреево“.

Това каза заместник-министърът на земеделието Иван Христанов в разследване на bTV, излъчено в предаването „120 минути“.

Фирмата е против решението и сигнализира Народното събрание за нуждата от гранична лаборатория.

Над 10 години, една след друга, две фирми с общи служители, изследват растителните храни за остатъци от пестициди на границата. Цената за едно изследване е 420 лв. с ДДС. Те извършват и задължителното при всяка проверка разтоварване на палети с храни от камионите - срещу 488 лв. на камион. Преминаващите през пункта ТИР-ове за денонощие са стотици.

„Като си представите, че говорим за 200–250 камиона, сумите стават вече доста“, коментира проф. Христо Даскалов, изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните.

Шефът на Агенцията по безопасност на храните Христо Даскалов изтъква, че бизнесът на точно тези фирми на границата се дължи единствено на договор за наем на 6 помещения на агенцията на пункта. Първо наемът е бил 4800 лв. месечно.

„Аз поисках проверка и се оказа, че за 10 години никога не е плащано нито ток, нито отопление, нито вода – нищо“, казва проф. Даскалов.

От тази година след нов търг наемът вече 10 000 на месец без ДДС. Договорът е подписан на 31 декември от тогавашния заместник директор на агенцията. Той е освободен с мотива, че го е направил в забрана на министерска заповед. А фирмата протестира срещу прекратяването на наема.

„Аз наемам само помещения, аз имам договори с турските фирми, които представлявам и се изследват тука, щото тука пробата му излиза за един час“, казва Васил Димитров, управител на фирмата наемател на ГКПП „Капитан Андреево".

Фирмата и представители на превозвачи твърдят, че частната лаборатория за пестициди е скъпа, но надеждна, а премахването й ще създаде хаос и недоволство сред вносителите.

От министерството настояват дейността да се извършва след прозрачен конкурс.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!