Природният газ, откъде, колко и на каква цена за тази зима - отново в дневния ред на властта.

Бизнесът и домакинствата са в очакване на цената за август - енергийният регулатор трябва да заседава, дали тя да скочи с почти 60 на сто, както поиска „Булгаргаз“.

За да получи акт 16 и заработи най-бързо, строителството на газовата връзка с Гърция ще се ползва с изключителна помощ от държавата, обяви регионалният министър.

Снимка: bTV

Въпросът дали да подновим преговорите с „Газпром“ разпали нови политически нападки, както и българското оръжие зад граница.

И всичко това на фона на нови заявки за възможни и невъзможни коалиции,  преди и след вота на 2 октомври.

За съжаление и с днешна дата няма яснота кога точно ще потече газ по тръбата. Има забавяне и недовършени строителни дейност отечете регионалният министър и поиска точен график за завършване на газовата връзка от инвеститора.

Снимка: bTV

Иначе самото забавянето на интерконектора е заради незавършени строително-монтажни дейности и възражения от някои институции, отчетоха от министерството.

Завършването на газовата връзка е от изключителна важност за страната ни. По новата тръба ще получаваме целите количества азерски газ, като очакванията са, че това ще помогне и за укротяване на цената на синьото гориво.

“За да бъде ускорено пускането на връзката, завършването й ще бъде разделено на два етапа. Първо - неотложни дейности по пускането й в експлоатация, И втори - това, което не е пряко свързано със сигурността на интерконектора. Tака ще се спести време, поясни министърът:

“Поискахме от инвеститора поради това, че ние ще му помагаме, но и ще го следим всеки ден поискахме да ни представят график не само с крайната дата, която ще завършат обекта, а график ден по ден, за да могат да бъдат контролирани“, заяви Иван Шишков, служебен министър на регионалното развитие.

От компанията възложител на проекта посочиха, че се надяват газ по тръбата да потече до началото на отоплителния сезон и увериха, че ще работят максимално бързо.

Регионалният министър обяви още, че към момента по обекта има възражения от институции като пожарна, напоителни системи, еко министерството.

„Има недовършени неща, но и да има забавяне от обявените преди това срокове, то няма да е голямо забавянето и ще бъдат компенсирани всички забавяния, за да бъде въведена връзката в експлоатация. Цялата държава е на разположение, но искаме бързина и качество“, каза Шишков.

Капацитетът на новата газова връзка е 3 млрд. куб. метра годишно. Очакванията обаче са до 2 години да има възможност през новата тръба да могат се пренасят до 5 млрд. куб. метра газ. 

Eнергийната криза провокира нови политически нападки

Мненията си противопоставиха както представители на опозиционни партии,  така и доскорошни коалиционни партньори.

Така от ГЕРБ заявиха - възобновяване на преговорите с „Газпром“ не трябва да има. От БСП и „Възраждане“ са на противоположното мнение. От „Има такъв народ“ трябва да се вземе експертно решение

От „Демократична България“ казаха, че сред основните приоритети трябва да е изграждането на газовата връзка с Гърция.

Днес не успяхме да се свържем с „Продължаваме промяната“ за коментар. А от ДПС отказаха такъв.