Шанс за спасяването на един от най-старите и значими мюсюлмански храмове у нас. Държавата отпуска над 2 милиона лева за рушащата се от 40 години джамия в Разград. 

Снимка: bTV

Перлата на Лудогорието - така е известна джамията "Макбул Ибрахим паша" в Разград. Построена е през 17-ти век, а под нея има останки от още по-ранен храм.

"Съвременният град Разград, тогава първото му име Хъсград, всъщност се основава около тази джамия", обясни Галена Радославова, директор на Регионален исторически музей - Разград

Джамията е затворена в началото на 80-те. Бързо е разграбена, започват течове, поддава конструкцията.

Снимка: bTV

Преди няколко години част от интериора буквално е съсипан, след като красивият под е залят с бетон. Това допълнително ще затрудни реставраторите.

С решение на Министерския съвет е решено да се отпуснат пари за ремонт. Предложението е джамията да се превърне в музей.

Снимка: bTV

"Него ще могат да го посещават и мюсюлмани, и християни, и евреи, и будисти ако щете", каза Гюнай Хюсмен, областен управител на Разград

Пространството около джамията също ще бъде облагородено.

"Най-после този паметник на културата да бъде една перла на Лудогорието, да се посещава от много туристи и от това да влизат приходи и за града, и за държавата", заяви Гюнай Хюсмен, областен управител на Разград.

Снимка: bTV

Ремонтът трябва да продължи близо две години. Но се бави, защото макар да са гласувани, парите все още не са отпуснати. А местните се надяват това да стане преди лятото и реставрацията бързо да започне.