Държавата отпуска спешно 10 млн. лв. за летни униформи за полицаите, а лимитите за гориво на патрулките отпадат. Това обяви министър-председателят, който присъства на национално съвещание на МВР дни преди насрочените протести на служители в системата.

Средствата не се отпускат заради подготвяния протест, а защото исканията са основателни, подчерта Борисов.

Вчера синдикатите обявиха, че излизат на улицата на 5 юли, а основните им искания са по-висока заплата, униформи, тъй като в момента се налага да купуват облекло с лични средства, и изцяло нов закон за МВР.

За по-ефективна борба с битовата престъпност и покриването и на най-отдалечените вилни зони пада лимитът на гориво за патрулите. В момента колите имат ограничения и не успяват за реагират на всеки сигнал защото не стигат бензин и нафта.

Премиерът заяви, че повече не иска да чува, че полицаите нямали гориво и нафта, за да посетят даден сигнал.

Той разпореди и спешно да се облекчи административната тежест за гражданите, тъй като администрацията в МВР е една от най-тежките.

До дни ще бъдат отпуснати пари и за летни униформи на полицаите. 

За вдигането на заплатите в МВР премиерът заяви, че желание има, но възможност – засега не.  "Искам да повиша и вашите заплати, искам и на военните, но в същото време на последното заседание ме задължиха да купувам "Грипен"-и за 1,5 милиарда", коментира Борисов. 

Пред всички шефове в МВР премиерът нареди и на вътрешния министър да се срещне със синдикатите

 

Съвещанието беше планирано и не е свързано с протестите на синдикатите. На него присъства и главният прокурор Сотир Цацаров.

Той отправи критики към МВР и посочи слабите звена – борбата с корупцията и икономическите престъпления, както и обучението на дознателите.

Междувременно БСП обяви, че подкрепя исканията на полицаите и служителите в МВР. Лидерът на левицата Корнелия Нинова припомни прогнозата си, че правителството няма да осигури допълнителни средства за увеличение на заплатите и за назначаване на още полицаи.

Нинова прочете част от доклада на вътрешния министър пред Kонсултативния съвет за национална сигурност при президента, където проблемите, посочени от полицейските синдикати, са описани и от самия вътрешен министър. 

С този документ Валентин Радев е поискал да се осигурят 300 милиона допълнително, тъй като МВР не е обезпечено с автомобили, облекло и техническо оборудване.