Наполовина е намаленото финансирането на интензивните клиники. До миналата година тези отделения, част от големите болници в страната, са се финансирали от здравното министерство с по 500 лева на преминал болен на ден. От тази година обаче интензивните клиники се финансират от НЗОК и тя плаща средно между 225 и 245 лева на пациент.

За тази промяна алармираха от Синята коалиция , вследствие на което депутатите Ваньо Шарков и Петър Москов проведоха среща с директора на Касата Пламен Цеков.

„Новите плащания означават повече от 50% намаление на парите за интензивно лечение. Тези пари, дотук плащани от министерството, бяха причина хората да бягат от специалността анестезиология и интензивно лечение, но осигуряваха що-годе оптимално лечение на болните в интензивните клиники. Това, което ще се случи с новите нива на финансиране, е да се компрометира лечението. Това всъщност означава, че държавата оголва двата основни фронта – интензивни клиники и Спешна помощ – там, където се води борбата за живот”, коментира Москов.

Сините не чули адекватни обяснения от Цеков защо парите по това направление са толкова. Настояват да се отмени методиката на НЗОК, по която се финансират интензивните клиники, като се премине към „реални цифри”.

Според Петър Москов никой не е взел реални данни от клиниките за това колко струва един преминал пациент. „Събрах данни от големите интензивни клиники от София, Варна, Пловдив и Плевен. Оказва се, че цената за лечение на един болен на ден е между 500 и 800 лева”, допълни той.

Предвижда се следващата седмица директорът на НЗОК да бъде изслушан в здравната комисия в парламента, в присъствието на министър Десислава Атанасова и шефовете на големите клиники по интензивно лечение, за да се намери решение на проблема.