Държавата отпусна 43 млн. лева за имот в центъра на Варна от 3 декара. В момента той е собственост на бизнесмена Георги Гергов, а със средствата, местната община ще го откупи.

През 1986г. при строеж на магазин са открити останки от древния град Одесос. Затова проектът е замразен. В последствие Георги Гергов придобива контрол върху компанията, започнала строежа. Сега общината ще изкупи от него терена за 43 млн. лева

„Оценката на акциите на дружеството е некоректна и манипулирана. Справедливата оценка така е между 10млн. лв. и 15 млн. лв.”, каза общинският съветник Григор Григовор.

Снимка: btvnovinite.bgЦената е определена от двама членове на Камарата на независимите оценители. Единият от тях не беше открит за коментар, а другият отказа такъв.

„Оценката е направена на база не на поземления имот, който е в капитала на дружеството, а на база евентуални приходи от инвестиционен проект, който би се реализирал на това място. За да предотвратим тази опасност, на мястото на „дупката” да изникне едно чудовище, ние се съгласихме с тази оценка”, заяви Тодор Балабанов председател на Общински съвет – Варна.

Снимка: btvnovinite.bg


Общината от дълго време прави опити да си върне терена. През 2016 г. държавата предостави 29% от акциите си в „Международен панаир Пловдив” на Варна и 20,63% на Пловдив, като се смяташе, че варненската община ще ги размени с Гергов срещу собствеността му. След това обаче премиерът Бойко Борисов нареди двете общини да върнат акциите.

Сега БСП атакува кмета на Варна и обяви, че след отпускането на парите за купуване на имота от Гергов се е появила подписка на вътрешната опозиция в БСП, ръководена от него. 

Георги Гергов днес не пожела да коментира темата. От финансовото министерство отговориха писмено, че причината за отпускането на средствата е, че „се очаква решаването на инфраструктурния проблем да допринесе за оформянето на привлекателно и безопасно място” във Варна.