Текстовете в законопроекта за вероизповеданията, срещу които възразява Българската православна църква, ще бъдат преработени между двете четения на закона в Народното събрание от работна група.

Това стана ясно след срещата между премиера, патриарха и вносителите, която се състоя по-рано днес.

„Намерихме консенсусно решение”, каза западноевропейският митрополит Антоний.

Държавата ще осигурява до 15 млн. лв. годишна субсидия за заплати на свещениците, заяви премиерът Бойко Борисов след края на срещата.

Снимка: БГНЕС

Депутатът от ДПС Йордан Цонев пък поясни, че заплатите на свещениците ще бъдат изравнени с учителските.

„Следобед в парламента петима митрополити ще участват в разглеждането на закона. До един – владиците и патриархът – това, което прави правителството, го оценяват. Никой не мисли да взима и продава техните доходи от дарения и продажба на свещи. Ще има контрол върху това, което дава държавата. Относно анонимните дарения – говорихме да има праг”, каза още премиерът Борисов.

Снимка: Министерски съвет

Вносителите от ВМРО в лицето на депутата Искрен Веселинов смятат обаче, че за големи дарения от чужбина, например от Саудитска Арабия, трябва да има контрол заради съображения, свързани с националната сигурност.

Веселинов коментира, че дори едно от предложенията на Патриотите да бъде прието като текст ще е успех и даде пример с текста пред всеки храм, независимо от вероизповеданието, да има българско знаме.