Стотици сделки за износ на българско оръжие са блокирани. Причината е забавеното съставяне на правителството и на междуведомствената комисия по експортен контрол.

Близо 2 млн. лв. ще загуби държавата от данъци и мита само по една сделка с Военното министерство на Египет за доставка на оръжие за нигерийската държава, която се бори с терористите от „Боко Харам”, сигализира фирмата спедитор.

Корабите обаче са връщани три пъти и не могат да отплават със специалната продукция заради спряната работа на Комисията за експортен контрол. Крайният срок изтекъл преди месец, а всеки ден забавяне носи по 11 000 щатски долара загуби от неустойки.

„Освен големите разходи за съхранение и охрана, защото такъв товар не може да остане без охрана, следват и санкциите от хората, които от Нигерия са предплатили преди повече от 3 месеца. Това е престъпна безотговорност. Не може с един печаливш отрасъл да се подхожда така панаирджийски”, възмутен е капитан Костадин Патранесков от корабната агенция за спедиция на опасни товари.

Проблемът със забавянето на сделките се дължи на разделянето на Министерствота на икономиката и енергетиката на две. Отговорният заместник-министър Любен Петров обеща драмата да се реши до дни.

„Експортната комисия, която контролира лицензи за производство, износ и транспорт, вероятно ще заработи в първите работни дни на януари”, увери зам.-министърът.

Около 100 са чакащите сделки. 20 са одобрени в понеделник, сред тях и нигерийската. Общо оръжейния бранш очаква към 1 млрд. лева оборот тази година.