Прокуратурата и ДАНС проверяват договори и сделки на държавния оръжеен търговец „Кинтекс“. Проверката е по разпореждане на Софийската градска прокуратура, съобщиха от държавното обвинение.

На този етап не са привлечени служители на МВР.

От дружеството обясниха, че обиск не е имало. От Министерството на икономиката пък са категорични, че става въпрос за рутинна проверка, а не за изземане на документи.

От ведомството допълват, че търговията със специална продукция е строго регламентирана. В комисията, която одобрява всяка отделна сделка, влизат представители на всички служби, а ДАНС са поискали допълнителна документация по текущи договори.

По неофициална информация обаче се проверяват документи по неизгодни сделки, които са ощетявали държавното дружество.

Изпълнителният директор на „Кинтекс“ Иван Досков отрече тези твърдения и заяви, че не се притеснява от проверката.

„Това е проверка от тяхна страна, тъй като сме държавно дружество. Поискаха определени документи, ние сме ги предоставили. Става въпрос за текущи договори на фирмата, които са подписани с чуждестранни партньори и договори, които имаме с български производители“, обясни той.

За информацията, че се проверяват неизгодни за държавата сделки с частната компания „Емко“ той отговори: „Няма такова нещо“.

Собственикът на „Емко“ проявяваше интерес към приватизацията на „ВМЗ – Сопот“ и към частния военен завод „Дунарит“ на Цветан Василев.

Източници от министерство на икономиката отрекоха прокуратурата да е разпореждала проверката. Запознати предполагат, че шумът около несъществуващия обиск на „Кинтекс“ вероятно е резултат от интриги между определени играчи в отбранителната индустрия, предвид предстоящата продажба на „Дунарит“.

Именно в банката на Василев – КТБ, се оказа, че са били над половината от парите на „Кинтекс“. Не е ясно колко от тях са били спасени с цесии.