Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) извършва проверка в "Булгаргаз" и Министерството на енергетиката.

Проверката на ДАНС започна още в началото на юли. За bTV Новините от енергийното министерство казаха, че този допълнителен списък с документи е свързан с разследване на прокуратурата, което е започнало в началото на юли.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева каза за bTV, че днес от там не са изнесени никакви документи, а срокът ще бъде спазен и до понеделник изисканите документи ще бъдат събрани.

„Служители на ДАНС посетиха днес офиса на дружеството и входираха писмо от Националната следствена служба във връзка с образувано досъдебно производство със списък от въпроси, на които трябва да отговорим. Да предоставим необходимите документи, кореспонденция, до края на понеделник. В момента служителите на „Булгаргаз“ работят по поставените въпроси да предоставят необходимите документи. Не е имало изземване и допълнителни обиски. Съвсем нормално входиране на писмо. Ще съдействаме и ще предоставим целия набор от документи, с който разполагаме“, обясни Златева.

Документите са свързани със злоупотреби от предишното ръководство на „Булгаргаз“. За bTV бившият енергиен министър Александър Николов каза: „Хубаво е да се изискат повече документи.“

„Аз лично съм разпоредил да се извършат редица проверки в сферата на енергетиката. Имаме конкретни сигнали, имаме и сектори, където има съмнения за корупционни практики“, коментира от своя страна в предаването „Лице в лице“ служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

По думите му става въпрос за различни по вид престъпления. Някои от тях са свързани с препродажба на ресурси на други цени, които са занижени от пазарните в момента.