Контраразузнаването влезе в Българския енергиен холдинг. От дни от Държавната агенция за национална сигурност извършват две проверки в дружеството, научи bTV.

Едната е регулярна за защитата и сигурността на информацията, а другата - по сигнал, свързан с газовата връзка с Гърция.

БЕХ оказва пълно съдействие на служителите на ДАНС и предоставя необходимите документи, заявиха пред bTV от холдинга. Нахлуване на агенти на ДАНС не е имало тук, категоричен е шефът на дружеството.

Едната проверка е по сигнал на лидера на АБВ Румен Петков за строежа на газовата връзка между България и Гърция. Той го подаде до МВР, а вътрешният министър разпореди проверка.

Снимка: btvnovinite.bg
Става въпрос за две съоръжения, които са били извадени от строежа, но не са били приспаднати от цената. По-късно от проектната компания, в която акционери са и БЕХ, заявиха, че цената ще бъде приспадната.

„Не мога да дам повече информация, Агенцията трябва да даде, но по принцип тя също е в обхвата на една такава проверка. Логично е да има поради забавяне на проекта и възникнали в обществото въпроси“, заяви изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов.

Проблемите с газовата връзка е нейното забавяне, каза директорът на БЕХ.

Що се отнася до въпросните съоръжения, „самата „Ай Джи Пи“ даде информация, не е хубаво аз да я обобщавам. Тече проверка, не органите се изкажат, нещата са във въпрос за изясняване, текат и преговори с Азербайджан“, заяви Николов.

По неговите думи той е „спокоен, ако бъдат открити нарушения, който е виновен, да си понесе отговорност“.

Подателят на сигнала Румен Петков не беше открит за коментар. 

Агентите на ДАНС действат професионално, а ръководството на БЕХ оказва пълно съдействие, заявиха още Николов. Другата проверка на контраразузнаването е за работа с класифицираната информация и тя е регулярна.