Още двама турски граждани са нежелани у нас - ДАНС ги обяви за заплаха за националната ни сигурност. Новината идва само 5 дни след като други трима турски граждани също бяха включени в списъка на нежеланите у нас.

Единият е експулсиран от страната ни още вчера. Той е служител на турска държавна институция. В районите със смесено население е създавал антибългарски нагласи и е извършвал дейности, застрашаващи единството на нацията. Вторият турски гражданин е включен в черен списък на нежеланите в страната ни.

Опитвал е да получи информация, която е държавна тайна. Действал е срещу единството на нацията и е опитвал да оказва въздействие върху български институции в полза на чужд държавен интерес.

В петък ДАНС обяви, че трима турски граждани са заплаха за националната ни сигурност. Единият е експулсиран от страната, а други двама са със забрана за влизане за срок от 5 години.

Три дни по-късно, макар и неофициално, стана ясно и кои са нежеланите у нас - изведен от страната ни е вторият човек след валията в Одрин, а в забранителния списък са бивш аташе и депутат от Междлиса.

Последва и среща на всички шефове на служби и главния прокурор при президента. Официално беше съобщено, че срещата е заради предстоящите избори.

Днес списъкът на турските граждани, които са заплаха за националната ни сигурност, се увеличи с още двама.

Турският гражданин е изведен през Капитан Андреево. Неофициално bTV научи, че той е имам, командирован у нас от Дианета - турското вероизповедание. Действал е в шуменския район и е бил наблюдаван от службите от дълго време.

От Главното мюфтийство заявиха, че нямат информация по случая и ни посъветваха да се обърнем към официалните служби, а те засега са пестеливи по темата.

 “Сега предстои референдум в Tурция, ако всичко това става шумно от българска страна, вътре в Турция желанието на президента да утвърждава и стяга редиците си, чертаейки образа на врага навън, ще се получи”, коментира бившият главен редактор на в. „Заман” – България Мехмед Юмер.

А макар и непълно от прокуратурата разкриха в какво се е състояла част от дейността на изгонените.

„Свързани са и с изборите, но като цяло са в резултат на една дейност, която е насочена срещу националните интереси”, каза главният прокурор Сотир Цацаров.

По информация на bTV турският гражданин, който е със забрана да влиза у нас, е преподавател.

Според премиера Огнян Герджиков има известно изостряне на отношенията изобщо с ЕС и Турция, но това не означава, че България трябва да предприеме някакви радикални мерки. Герджиков съветва да поддържаме добросъседски взаимоотношения с Турция.