„Основните играчи в българската политика отправят толкова сериозни обвинения едни към други, че правят следващи коалиции много трудни. Не казвам невъзможни, но много сложи. Вървим към песимистичен изход", каза бившият министър на образованието и настоящ декан на юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Даниел Вълчев.

„Няма идеални общества и българското общество също не е идеално“, каза още той.

„Ти постъпвай както трябва, а пътят ще те следва. Пътят обикновено е това пред нас, а не това зад нас. Пред нас има хиляди пътища.“ Това е част от източната мъдрост, с която Вълчев описа случващото се в България.

Снимка: Евгений Милов

Той разясни, че това се отнася и до българската история, защото начинът, по който сме постъпвали, чертае следата, която оставяме и така стоят и нещата с народите.

„Българите сме взимали всякакви решения, добри, лоши всякакви, но това е следичка е историята на нашия народ“, добави той.

Даниел Вълчев обяви, че очаква ниска избирателна активност и допуска, че партиите са "възбудили" основно твърдите си ядра и хората, които изпитват граждански дълг да гласуват.