С изказването си за кирилицата руският президент Владимир Путин протяга ръка на Македония. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV бившият министър на образованието Даниел Вълчев.

„Путин е наясно, че Западът счита, че след 10 г. няма да има Македония”, каза Вълчев.

„Исторически Kирил и Mетодий не са създали кирилицата, а глаголицата. Нито един от тях не е българин. Те са гърци, твърди се, че майка им е била славянка, те не са идвали в България. Това, което България е направила за славянската писменост, е, че всъщност в двете големи книжовни школи – Преславската и Охридската, са създали кирилицата. Малко се правят тези разлики”, коментира още Вълчев.

Хората в съдебната система тежко се разделиха, което прави правилните стъпки в тази система още по-трудни.

Ръководството на висшите магистрати, още повече „тримата големи” – главният прокурор и шефовете на ВАС и ВКС, трябва да се въздържат от политически изказвания, каза още Даниел Вълчев.

Според него Висшият съдебен съвет не бива да има право на кадрови предложения. Основната инициатива трябва да идва или от министъра на правосъдието, или от шефа на съответната магистратура, уточни той.

Според него не персоналният състав на ВСС е основният въпрос.

„Считаше се, че много голям пробив ще бъде направен, ако магистратите сами избират своите представители във ВСС. Не мисля, че това ще доведе до добър резултат и ще видите, че есента ще се окажа прав”, подчерта Вълчев.

По думите му публичните системи много трудно се променят отдолу. Според него големият въпрос е в самите правомощия на ВСС и в начина на неговото формиране.