Журналистите трябва да се обединят на базата на ценности и да бъдат антидот на дезинформацията и пропагандата. Това каза журналистът Даниел Ненчев, който беше специален гост на Антон Хекимян в епизод 11 на новинарския подкаст на bTV Media Group - Newsroom. Даниел Ненчев е и директор на отдел „Стратегическо развитие“ към БНР.

„Капанът на социалните мрежи и на дигиталната среда е, че хората са едни допаминови хамстери – влизаме, за да получим още от същото, слайдваме, скролваме, лайкваме, ангажираме се, реагираме емоционално. Задълбочеността и професионалният рефлекс да провериш фактите остават на полето на журналистиката. Трябва да си възвърнем доверието в тази битка и усилията ни трябва да бъдат двойни“, на мнение е Даниел Ненчев.

Антон Хекимян и Даниел Ненчев в студиото на Newsroom.
Снимка: Евгений Милов

Ценностите и „журналистическите разследвания на душата“

В разговора журналистът постави акцент върху ценностите, защото по думите му това са нещата, които са фундамент на всичко, което постигаме. Според него в тези смутни времена имено ценностите са разклатени.

Даниел Ненчев е на мнение, че хората са склонни да помагат. Не всички, но има примери и те са важни, защото водят след себе си и други проактивни действия към човещината.

Антон Хекимян и Даниел Ненчев в студиото на Newsroom.
Снимка: Евгений Милов

„Ценностите кристализират по време на кризи“

„Ценностите кристализират по време на кризи. Говоря за кризата след пандемията, за кризата след нея. За кризата в нас, която дойде от войната. В тези трудни времена ние трябва да внимаваме какво наричаме криза – войната наистина е криза, но много лесно слагаме този етикет на всичко“, на мнение е журналистът.

„Наричаме състоянието на държавата икономическа криза. Не, икономическа криза имаше през 2008 г. Сега бавно и плавно се развиваме и сме в някакъв подем. В България няма икономическа криза, а спекулация с цените. Плашиха ни с изключително трудната зима, но не умряхме. Хората не са по улиците на барикади и по някакъв начин се справяме“, каза още Даниел Ненчев.

Антон Хекимян и Даниел Ненчев в студиото на Newsroom.
Снимка: Евгений Милов

По отношението на военния конфликт в Украйна и начина, по който се държат управляващите, той заяви, че популизмът, демагогията и това да искаш да угодиш на всички са невъзможни във времена на криза.

„Трябва да заемеш ценностна позиция – ти си „за“ живота или са „за“ нещо друго, което е в сивия сектор. Ако не се съгласяваме, че човешкият живот е ценност, за какво изобщо говорим“, допълни Ненчев.

„Идеи без граници“ и „Диалози“

Антон Хекимян и Даниел Ненчев в студиото на Newsroom.
Снимка: Евгений Милов

Журналистът донесе със себе си две книги – „Идеи без граници“ и „Диалози“ на Ивайло Цветков-Нойзи. Ненчев е автор на първата книга, а на втората – съставител и редактор.

„Идеи без граници” събира най-добрите интервюта на журналиста с български артисти със значими постижения по света. Поводът е 30-годишнината от началото на демократичните промени в България. Повечето от интервютата са публикувани в различни български медии, а някои от тях са направени специално за книгата и излизат за първи път. Всички интервюта са от ХХI век.

В своите „Диалози“ Нойзи стъпва като ярък ерудит върху древните сократически и платоновски „диалози“, за да създаде увлекателен прочит на основните съвременни проблеми през разговор с най-ярките представители на интелектуалната мисъл в България – от Харалан до Хазарта.