Народното събрание избра Данаил Кирилов за министър на правосъдието. Със същото решение парламентът освободи от поста министър на правосъдието Цецка Цачева, която подаде оставка заради „Апартамент гейт”.

От гласувалите 135 депутати 120 бяха „за”, а 15 – „против”. След гласуването Данаил Кирилов веднага положи клетва като министър. 

Кирилов досега беше депутат от ГЕРБ и председател на Комисията по правни въпроси. Все още не е ясно кой ще влезе в парламента на негово място.

На изпроводяк новият министър се сбогува с досегашната си началничка – председателят на парламента Цвета Караянчева.

Чрез пост във „Фейсбук” той беше атакуван от един от бившите правосъдни министри – Христо Иванов от „Да, България”:

Кирилов отговори на този поста с думите: „Искам да кажа на тези, които са на ръба на закона с тези интерпретации, че те не са нито по-умни, нито по-красиви от действащите и практикуващи юристи”. 

Все още продължават консултациите за бъдещ заместник на Кирилов в правната комисия. Възможно е това да е или Десислава Атанасова, или Димитър Лазаров.  

Веднага след края на процедурата в пленарна зала Цецка Цачева посрещна Данаил Кирилов в Министерството на правосъдието, връчи му ключа от касата, където се пази държавния печат и му пожела успех.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!