Дължим на българите истината за приватизацията, защото там е ключът за борбата с корупцията. Това каза депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия в Парламента Данаил Кирилов в предаването „Тази сутрин“ по bTV, след като ГЕРБ поиска разследване на приватизацията и отпадане на давността по сделките.

Запитан защо темата отново се връща на дневен ред, той отговори: „Това е работа, която трябва да свършим. Опитахме в края на мандата на миналото Народно събрание, виждате, че стигнахме до предсрочни избори в резултат на това наше настояване. Сега сме убедени, че ще довършим тази работа (...) Очевидно това води до ескалация и групиране на олигархически кръгове, кръгове, които са се облагодетелствали от този процес, а това е една голяма част от икономиката“.

Приватизираните активи са огромни, посочи Кирилов и припомни, че „към края на 1998 – 1999 г. беше приватизирана 96 – 7% от българската икономика“.

Снимка: bTV

Запитан защо, ако е имало нередности при приватизацията по времето, в което Бойко Борисов беше главен секретар на МВР, сделките не са разследвани, гостът посочи: „Категорично главният секретар няма нищо общо с приватизацията и разследването ѝ. Разследващ орган е прокуратурата. Тя е водила доста разследвания, но най-много е имало по времето на приватизацията на Костовото правителство. Включително е имало и съдебни дела, но, уви, приключиха с оправдателни присъди“.

Сега ГЕРБ иска отпадане на давността. „Смятаме, че дължим тази истина на българите. Хората искат да знаят какво се е случило. Това е важно да се знае, защото там е ключът на борбата с корупцията“, посочи Кирилов.

От ГЕРБ предвиждат „престъпленията при и по повод приватизацията да бъдат привързани към най-продължителната давност – 35 години“.

„Не делим сделките на сключени по определено време или определено правителство. Целта ни е да дадем достатъчно време на праворазследващите органи да свършат тази работа“, каза гостът.

Целта ни е до края на седмицата да имаме окончателна готовност да внесем текстовете, т.е. да сме прецизирали всички текстове, да сме съобразили всички изисквания, посочи Кирилов.

Помолен да коментира изказването на депутата от „БСП за България“ проф. Иво Христов, че 80% от българите са дебилни и не могат да се подпишат, Кирилов каза: „Редно е веднага не само да се извини, но и да напусне Парламента. Срамота е български депутат да служи открито на чужда държава. (...) Това е позорно, няма да коментирам обидата за 80-те процента дебили, нека това си е преценка на неговите избиратели“.

Вижте целия разговор във видеото