От днес Националната агенция по приходите започва проверка на приблизително 13 хил. фирми с касови наличности над 100 хил. лв. Поводът – разкритията на служебния министър на финансите Асен Василев по bTV, че компании държат такива суми.

Според Института на професионалните счетоводители проверките може да отнемат месеци.

„Могат да продължат и 6 месеца, и година, и повече понякога – със сигурност няма да стане видим в рамките на тези два месеца, в които управлява служебното правителство”, коментира Евгени Руйков от Института.

От Съюза на счетоводителите казват, че има бизнеси, при които големите касови наличности не са знак за нередност, но има и такива, при които са сигнал за:

  • нереални заплати;
  • неплатен данък дивидент;
  • корупция.

„Купуването на гласове е вид корупция. Как да го наречем по друг начин, възможно е, но това не е водещ аргумент за наличие на такава каса. Водещият аргумент – това са основно необложените доходи на собствениците през дивидента“, коментира Павел Димитров от Съюза на счетоводителите в България.

„На теория е възможно да има сейф, пълен с пачки някъде, но е малко вероятно, по-скоро става дума за скрито разпределение на печалбата. Такава касова наличност е ненормална, но може да става въпрос и за счетоводна грешка“, заяви Руйков.

Предстои проверките на данъчните да установят открити ли са парите в касите на фирмите и има ли нарушения.