Буря от реакции след споделената от Илон Мъск снимка на белоградчишките скали. Историята набра още по-голяма скорост, след като ресторант в близко до Белоградчик село обяви, че от екипа на милиардера са направили резервация за април догодина.

Снимка на Белоградчишките скали, направена от фотографа Владислав Терзийски преди няколко години, е публикувана в Туитър профила на Илон Мъск във вторник. Същата вечер ресторант в село Стакевци обявява в страницата си в социалните мрежи, че е получен имейл от офиса на „Спейс Екс“ за резервация през април:

"Свързвам се с Вас от името на господин Мъск и офиса на SpaceX, тъй като имаме планирано пътуване през април 2023 година и искаме да посетим региона и Вашия ресторант."

Сред хилядите покани към Мъск да посети страната ни, е и тази на министъра на туризма: "Сега остана да се подготвим за пристигането на най-богатия инфлуенсър в света, стига да се осъществи визитата."

До момента обаче официално потвърждение за истинността на изпратения имейл и потвърждение за предстоящото посещение няма.

Днес заведението беше затворено, не успяхме да се свържем и със собственика му. Междувременно в публикация на страницата на ресторанта, се появи уточнение.

"Не сме специалисти и не сме проверявали достоверността на получения имейл. И дано всички проумеят, че не е нужно Илон Мъск да идва, за да ни покаже с какво разполагаме и какъв потенциал пилеем."

В случай, че Илон Мъск дойде точно сега, ще види разкопаната улица пред ресторанта, за който се твърди, че е направил резервация.

В Стакевци живеят стотина души. Повечето от тях не знаят нищо за Мъск.

Покана за посещение към Мъск дойде и от местната власт в Белоградчик. От там го канят да види и родната къща на най-известния космически български инженер.

„Виден Табаков прави възможно излитането на АПОЛО 11 и кацането на Луната. До преди той да започне работа тези опити са били неуспешни, защото корабите буквално са се запалвали. Така че той е пряко свързан с дейността на Илон Мъск“, казва Боян Минков, председ. на общински съвет.

И генералният директор на Софийската опера написа в Туитър:

"Уважаеми г-н Мъск, любезно Ви каним на откриването на ежегодния летен фестивал "Опера на върховете", Белоградчишки скали, на 4 август 2023 г. с операта "Рейнско злато" от Рихард Вагнер".

И докато мъглявините в цялата история се разсеят, на този етап едно е ясно: феноменалната красота на Белоградчишките скали вече е и световно известна.