Дълговете на болниците нарастват. Над половин милиард са задълженията на лечебните заведения в страната, съобщи в ефира на bTV министърът на  здравеопазването д-р Николай Петров

На първо място по задължения е пловдивската болница „Св. Георги”, следвана от „Александровска” и на трета позиция е „Пирогов”.

В най-голямата спешна болница задълженията са близо 28 млн. лв., като са нараснали близо три пъти за последните 5 години. Просрочията са за 18 млн. лв., като те са основно към доставчици на медикаменти и консумативи.

Ето и защо две от най-натоварените клиники на болницата тънат в мизерия.

Снимка: bTV

Последният ремонт на сградата, строена в началото на миналия век, е козметичен преди 20 години.
За ремонта само на едната клиника са нужни близо 3 млн. лв. Пари „Пирогов” няма.

От ръководството на лечебното заведение коментираха, че само за последната година задълженията са близо 2 млн. лв., като основно те идват от здравно неосигурени пациенти и надлимитна дейност, незаплатена от здравната каса.

Снимка: bTV

Здравният министър д-р Петров обеща, че в началото на следващата година ще търси пари. Такъв ангажимент пое и предшественикът му д-р Петър Москов преди 2 години. Обещанието остана неизпълнено. 

Д-р Николай Петров коментира още, че болницата във Враца няма да бъде закрита . Ще се търсят начини за нейното спасяване. По думите му министерството ще осигури пари за лечебното заведение под друга форма, тъй като законът не позволява отпускане на средства.