„Дай Боже всекиму такъв край – да имаш мечта и да загубиш последния си дъх, гонейки я“. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV Любен Дилов-син – семеен приятел на Теодора Балабанова, която загина при опит за рекорд по гмуркане в открити води.

Балабанова и съпругът ѝ Михаил са се опитали да подобрят рекорда за жени и двойки. Дилов-син каза, че доколкото знае двамата са стигнали до желаните 231 метра, с 10 повече от предишния рекорд при жените. Фаталният инцидент се е случил на 40-я метър на излизане, когато Теодора и съпругът ѝ са получили вертиго (световъртеж) и са загубили ориентация.

Михаил няма декомпресионна (кесонна) болест, под лекарско наблюдение е. Като цяло близките му казват, че е добре и се възстановява бързо.

Екипът им е бил изключителен, коментира гостът. В спортно отношение постижението им е уникално, защото Средиземно море е много по-трудно за гмуркане от Червено море, където се правят обикновено рекордите, посочи той.

Снимка: bTV

При гмуркане всичко може да се обърка, всеки организъм реагира различно. Слизането е за 5 – 6 минути, но излизането е за около 300, като на различните дълбочини се спира за опредено време, обясни Дилов-син.

Теодора и Михаил са изключително сладки и свежи хора, много отдадени на това, което правят. Те създадоха в Гърция един от най-големите центрове за гмуркачи и най-модерния. Имат и център в Шри Ланка. Много добри специалисти са, имат сертификатите в почти всички възможни дисциплини на гмуркането, каза още Дилов-син.

Той добави и че „това са хора, които винаги живеят на едно вдишване от смъртта и за тях това е тръпката на живота“.

Вижте целия разговор във видеото: