ВМРО сезира прокуратурата заради певицата Мила Роберт. Тя участва в концерта на "София Прайд", където беше облечена в къса рокля с трибагреника. Малко по-късно я съблече и хвърли на земята.

Под нея певицата носеше същия модел рокля, но този път вместо в бяло, зелено и червено, тоалетът беше с цветовете на ЛГБТИ флага.

Тази нейна постъпка предизвика вълна от негативни коментари в социалните мрежи. Хората се възмутиха от поведението и начина, по който певицата е поругала знамето на България.

Националният младежки комитет на ВМРО сезира СГП за случая с "публичното и демонстративно поругаване на българския трикольор по време на „София прайд“. 

„Конкретно, около 19:28 ч. (3:29:25 от живото излъчване във Фейсбук страницата на мероприятието), тя се появява на сцената, облечена в знамето, след което го съблича и демонстративно го захвърля на земята пред множеството присъстващи и по време на живо излъчване. Тези действия продължават около 35 секунди (в диапазона 3:29:50 до 3:30:05 от живото излъчване във Фейсбук)“, обясняват от младежката организация на ВМРО.

За поругаване на националните символи е предвидено наказание до 2 години затвор и 3000 лв. глоба.

"България е моят дом. България е дом и на стотици хиляди ЛГБТИ хора. Изпълнението ми на "София Прайд" и смяната на сценичния ми костюм целеше да вдъхне увереност на присъстващите за това, че имат нашата подкрепа и разбиране и да привлече вниманието на обществото към проблемите на ЛГБТИ хората. Те са български граждани и са обект на всекидневни обиди и заплахи", написа в своя позиция в профила си във Фейсбук Мила Роберт.

"Хиляди млади и талантливи хора емигрират всяка година, защото не се чувстват в безопасност тук и това е проблем, за който трябва да говорим. Ако обидите и заплахите към мен са цената, която трябва да платя за това, че привлякох внимание към тази важна за обществото тема, то съм готова да я платя. Нека сме наясно, че има хора, които живеят с обиди и заплахи всеки ден. Нека говорим затова - защо в България хомофобията е толкова разпространена? Защо отказваме да приемем "различните", които са също толкова хора, колкото и "нормалните"?, пише още певицата.

"Аз обичам България, живея и работя тук, въпреки агресията. Вярвам, че сме на тази земя, за да си прощаваме. Затова искам извинение от всички, които са били обидени от моето изпълнение по време на София Прайд. Да, не трябваше да оставям роклята на земята, не съм целяла да бъде жест на неуважение и ако мога да върна времето назад - бих я сгънала прилежно", завършва Мила Роберт.