Кметски наместник беше даден на прокурор за кражба на дарения. Стоян Ников, който ръководи две благоевградски села – Бучино и Лисия, е уличен в кражба на повече 2000 лева дарения за строеж на църква.

Преди четири години той става кметски наместник на село Българчево. Обещава пред местните, че ще продължи изграждането на църквата и приема събраните дарения. Когато две години по-късно е преназначен като управник на други две села, новият кмет на Българчево – Елена Стойчева, разбира за липсата.

Точната сума, която липсва, е 2186 лв., каза Стойчева. Дадохме му парите, защото беше доста ентусиазиран да продължи строителството, обясни тя.

Първата копка била на правена през 2006 г. и от тогава градежът замрял. До миналата година, когато бил подновен.

Пред bTV Ников обясни, че обвиненията са активно мероприятие срещу него и отказа да участва в предаването.

„Не мога да се съглася, че е активно мероприятие от моя страна“, отговори Стойчева. Измамата се разкрила на общоселско събрание, на което хората пожелали да се разбере истината. „Мой дълг беше да събера всички факти, които се намират в кметството, и да ги представя на прокуратурата“, добави кметицата.

На Ников бил даден срок да възстанови сумата.

Той твърди, че е направил друга сметка, в която има 9000 лв. Аз искам той да възстанови двете хиляди лева – сумата, за която има документи, каза още Стойчева.

Вижте повече във видеото:

По-късно през деня кореспондентът на bTV срещна Ников на път за общината в Благоевград. На въпрос защо е откраднал парите, той отговори, че те не са откраднати, а „са ползвани пак за целите на Българчево, за събори. Хората искаха събори, искаха празници“, а спонсори по селата се намират трудно. Моя грешка е, че използвах събраните пари, каза той.

Ников призна, че няма документи за харчовете.