Излишна енергия се е похабила в протестите „за” и „против” поправките в Закона за горите, смята земеделският министър Мирослав Найденов.

По думите му от двете страни на закона има по няколко хиляди души, които спорят, а това не отразявало цялото общество. „България все пак е 7 милиона,” посочи той.

Министърът на земеделието не подкрепя идеята за референдум за горите. „Не мисля, че това е толкова национален въпрос... В края на краищата държавата не може да бъде парализирана, виждате, че има и други теми,” каза Найденов на пресконференция в земеделското министерство.

Снимка: Архив, БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Преговорите за намиране на консенсус между двете спорещи страни, продължават и днес, а на 3 юли в Народното събрание ще се състои кръгла маса по въпроса за горите. В тази връзка министър Найденов призова екозащитниците и привържениците на изменения Закон за горите „да не си мерят протестите, а аргументите и то в зала”. Той потвърди, че парламентарната група на ГЕРБ ще подкрепи единствено консенсусно решение на спора.

Мирослав Найденов посочи още, че реакцията на правителството по време на протестите не е била твърда и не са се сбъднали опасенията за полицейско насилие.

Новият кръг от дискусиите по Закона за горите започна. В тях участват експерти и представители на Министерството на земеделието и храните, екоорганизациите, Изпълнителната агенция по горите и председателят на Комисията по земеделие и гори в Народното събрание Десислава Танева. По-късно този следобед ще се проведе и заседание на парламентарната комисия по ветото на президента върху текстовете от закона.

Представители на коалицията „За да остане природа в България” обявиха, че се надяват да присъстват на заседанието. Природозащитниците настояват депутатите да приемат ветото на Росен Плевнелиев върху промените в Закона за горите, които позволяват застрояване на гори без промяна в предназначението им с цел изграждане на спортни и други съоръжения.

По-рано Танева каза, че консенсус по най-важните текстове в Закона за горите е постигнат. Пред радио „Фокус” тя заяви, че не е очаквала толкова изострен дебат по новия Закон за горите. По думите й до приемането на законопроекта са направени много корекции в полза на интересите на гражданите и заради това не очаквала, че споровете след неговото приемане ще стигнат до улични протести.

Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков

Вчера спорните изменения събраха в столицата две групи протестиращи. По обед на жълтите павета излязоха хората, които подкрепят новия закон, а поредният протест на противниците започна към 18:30 пред НДК.

Защитниците на закона докараха в центъра на София техника от пистите на Витоша. Организиран транспорт докара много от демонстрантите от планинските общини Разлог, Смолян, Дупница, Самоков, Сапарева Баня. Те се обявиха против наложеното от президента Плевнелиев вето и настояха законът да бъде приет в сегашния му вид. Протестът им премина под надслов „Не на екологичния рекет”.

Нас свой ред природозащитниците понесоха ски и сноубордове на шествие от НДК до парламента. Участниците в него си бяха поставили за цел да надминат по бройка контрапротеста от обяд. Техният аргумент беше, че защитата на горите няма да попречи на развитието на туризма и зимните спортове. Митингът беше организиран под мотото „Скиори, сноубордистки и всякакви туристи ‘за!’ горите”.