Да „лекуваш“ с цвете – така медици зарадваха бременна пациентка с коронавирус в отделението на „Майчин дом“. Празничният 8 март Марине Манукян – Христова посреща със сълзи, но в края на деня те са от радост заради милия жест.

Вирусът не подминава бременната Марине. Тя попада в коронавирус отделението на „Майчин дом“ бременна в осмия месец. „Имаше доста жени. Тъй като аз лежах там седем дни, тук-там се освобождаваше някое и друго легло, което почти веднага се запълваше“, разказва жената.

Марине все още пази розата, която получила от медиците, за да й напомня колко добри и всеотдайни лекари има в България и каква надежда са те за болните хора. Тя благодари публично на медиците, грижили се за нея, сред които е и Мария Кожухарова.

„В началото виждаш сълзите на пациента от страх, когато дойде. Но после виждаме сълзите от щастие и от благодарност“, казва Кожухарова.

Болниците изнемогват

Близо 70% от стационарните легла за болни с коронавирус в страната вече са заети. Ситуацията с интензивните легла е по-сериозна – при налични 890 легла, близо 80% от тях са заети.

Общо за страната към днешна дата 8860 пациенти са хоспитализирани, като от тях близо 700 са в интензивни отделения.

В акушеро-гинекологичната болница „Майчин дом“ в столицата разкритото през ноември коронавирус отделение е пълно на 100 процента, а хоспитализираните пациентки идват с все по-тежки симптоми.

Положението в болниците обаче остава сложно. Във Враца спешните екипи едва смогват да откликнат на всички повиквания. Коронавирус отделението във врачанската болница е на ръба – от 60 легла 50 са заети. Постъпват все по-млади пациенти.

Картината е идентична в много области в страната.