За десета година се проведе кампанията на „Да изчистим България заедно“. С инициативата bTV Media Group успя да достигне до сърцето и съзнанието на българите и доказа, че може да бъде двигател и да обединява хората за добри дела.

Тази година инициативата се проведе под надслов „Подай ръка на природата“ и отново е насочена върху личната отговорност и принос в грижата за общия ни дом и хората в нужда.

1824 тона отпадъци са почистени към 14 часа днес по данни на Министерството на околната среда и водите.

Ето как протече кампанията в различните части на страната:

Язовир Диканя

Лошото време не отказа спортистите от Миньор Перник да се включат в кампанията на bTV, почиствайки язовир Диканя.

На единия бряг на язовира участници от "Фермата" се натъкнаха на цяло сметище. Благодарение на сигнал от наши зрители, боклуците след туристите също останаха далеч от язовира. 

Почистване в наводнените села

Активно помогнахме и на места, засегнати от наводнения и пожари.

Кампанията се проведе и в засегнатите от наводненията села в Карловско.

В село Каравелово читалище „Пробуда“ беше почистено от калта и клоните. Над 100 доброволци разчистваха двора и вътрешността на сградата.

По неволя народното читалище се превръща във втори дом за 70-годишния учител по физическо и вече пенсионер Вълко.

„Читалището е място, в което всичко българско е съхранено“, добави той и споделя, че е било пълно с вода, кал и клони.

Около 700 хиляди лева са постъпили по сметките на община Карлово като дарения от цялата страна.

С мисия за чиста Струма

С мисията за чиста Струма, десетки доброволци почистиха и един от притоците й. Десетки доброволци влязоха в реката, за да изчистят коритото на река Банщица.

Планина от бутилки, строителни материали и дрехи – това извадиха доброволците от реката. За няколко часа бяха събрани тонове отпадъци, които ще бъдат рециклирани.

Проходът „Траянови врата“

Десетки доброволци дойдоха рано сутрин в прохода „Траянови врата“, за да участват в кампанията "Да изчистим България заедно". Мястото, освен с богата природа, е и свързано с древната българска история, със средновековната слава на България, когато през 986 г. войските на цар Самуил разбиват тези на византийския император Василий II.

Доброволци и партньори на bTV в кампанията запретнаха ръкави на древната крепост Стенос. Те боядисваха пейки, парапети и огради.

Край Дряновския манастир

Около 150 души се включиха в чистенето около Дряновския манастир. Екипът ни се присъедини към доброволците по пътеката за водопада. Сред най-странните ни находки са чорап, ръкав на връхна дреха, както и филтър на автомобил.

В Рила доброволци се стекоха и в гора, унищожена при пожар миналата година.

"Същата тази площ от 200 декара предстои тази есен да бъде залесена, но за да се направят така наречените тераси или почвоподготовка, да пристъпим към залесяване, всичко трябва да бъде изчистено от остатъчната биомаса и клони."

Усилията бяха насочени и към преодоляването на наклона от 15 до 30 градуса.

По Черноморието

Изследване на учени от БАН показва, че Черно море е сериозно замърсено с микропластмасови частици, голяма част от които от брега попадат във водата. Пластмаса е открита и в черните миди, които често консумираме.

Анализите показват, че само за седмица можем да погълнем 1 чаена лъжичка микропластмаса с морската храна. Представете си за една година какво количество е това.

Срещу този все по-сериозен проблем се обединиха и водолази в Созопол, заедно с дългогодишния участник в кампанията "Да изчистим България заедно" Найден Недев.

"Тази година ще се концентрираме върху дребните отпадъци, понеже ние влизаме доста често тук близо до Харманския плаж и виждаме от въздействието на хората най-различни дребни боклучета, бъркалки, разградени микропластмаси, които се виждат едва-едва", коментира водолазът Найден Недев.

С помощта на модерна техника водолазите показват в реално време какво се случва под водата – те събират въжета и пластмасови отпадъци. 

В големите градове

Студенти, ученици и общински съветници дойдоха с ръкавици и чували на Гребната база край Пловдив.

В Русе певецът Владимир Ампов - Графа запали почитателите си за почистването.

„Прекрасна възможност да се включа от Русе. Много съм щастлив, че мога да помогна, тук с мен е директорката на болницата, ето вижте  хората се събрат в кв. Изток“, посочи той.

Групи доброволци от Шумен почистиха стъпалата към мемориалния комплекс "Създатели на българската държава" и заслоните по Шуменско плато. А жители на Мараш почистиха района около местния минерален извор. Ученици от училището "Сава Доброплодни" чистиха двора и парка "Кьошкове".

Около 100 доброволци се включиха в почистването на язовир Батак.

Доброволци пребоядисаха дървените беседки и огради в местността Офелиите, а в района на Панчарево изчистиха дъното на реката.

Служители на министерство на околната среда и водите влязоха в гората в Ловния парк в София. Сред тях бе и министърът Росица Карамфилова.

„Всичкият събран боклук ще отиде на съответните депа, ще бъде сепариран, освен това кметовете са освободени от такса за заплащане, за да може да улесним кампанията с още един акт от наша страна, раздадени са три хиляди и петстотин бона за гориво, които са предоставени на областните управители, така че да се осигури безпрепятственото извозване“, посочи Карамфилова.

След два часа районът беше не само по-чист, но и по-красив.