Кампанията на bTV „Да изчистим България заедно” на 15 септември ще обърне голямо внимание на чистотата в природата. Най-добрата ни сноуборд състезателка Александра Жекова подкрепя инициативата и приема лично изхвърлянето на боклуци в планината.

Пластмасови бутилки, носни кърпички и стъклени отпадъци – това са само част от боклуците, които всеки ден Александра Жекова вижда в планината, която за нея е храм и начин на живот.

„Ежедневно минавам по тази пътека и съвсем случайно се натъкнах на това сметище. Наистина е изумително на какво може да се натъкне човек ето тук”, коментира тя.

Само 200 метра по-надолу в планината се натъкваме на двойно повече боклук.  Всички тези боклуци се намират около пътеката за Боянския водопад – любимото място на Александра Жекова. Там тече и най-чистата вода около София.

„За мен е специално място, защото водата е много вкусна и защото вярвам в силата ѝ. Наистина е много тъжно да видя замърсени площи в планината, защото това е място, което много обичам и смятам, че е важно за обществото”, казва тя.

Закон за истинския планинар е когато види отпадък, да го прибере в раницата си.

Според Жекова ако не ценим природата, не ценим и бъдещето си, за това трябва не само да чистим, а и да не замърсяваме. 

Повече вижте във видеото: