16 август 2013 г. е най-щастливият ден за Елена Дамянова. Тя става майка на бебе Дамян. „Планувано бебе, желано, заченато с много любов и бяхме много щастливи, когато той се появи в нашия живот”, споделя жената.

До първата си година Дамян се развива нормално.След това Елена започва да забелязва, че нещо не е наред: „В един момент ми направи впечатление, че неговата стабилност, когато се изправя на мебелите, е все по-нестабилен… Тогава направихме консултация с невролог.Още със самото влизане той ми каза „Детето Ви има проблем и аз го виждам”.

След няколко изследвания се потвърждава – детето има спинална мускулна атрофия: „В началото, когато я разбрахме, аз някак си отказвах да я приема, мислех си, че ако не говоря за това нещо, то едва ли не ще изчезне. Но в продължение на времето разбрах, че единственият начин е борба и само борба”.

Какво им казал докторът? „Ами, мислете за друго дете”. Добреви обаче започват своята борба – да търсят начин да спасят детето си. Обикалят цяла Европа, изпробват всички възможности.

През 2016 г. по Коледа чуват прекрасна новина – вече има одобрено и регистрирано лекарство в Щатите, което помага на болните от спинална мускулна атрофия – то не лекува, но стопира прогресивната болест.

Получи ли 5-годишният син на семейство Дамянови скъпото лекарство и ще се върнат ли отново в България - отговорите тази вечер в BTV Репортерите във филма на Кристина Газиева „Коледата на Дамян”.