Централната избирателна комисия предстои да определи санкцията на кандидат за народен представител, на чийто билборди в София и Пловдив има снимки на други кандидати. Комисията вече определи, че рекламните съоражения трябва да бъдат премахнати незабавно.

„Прието е, че е установено нарушение. Все още не е наложена санкция, предстои да бъде издаден акт. След като разгледа и жалбата, и депозирания към нея доказателствен материал, ЦИК прие, че има нарушение на добрите нрави, както и на формата на агитация, тъй като предизборната кампания изисква да няма призив за неподкрепа“, отбеляза тя и посочи, че размерът на санкцията е между 2 и 5 хил. лв.

Решението на ЦИК е те да бъдат „незабавно премахнати“, но дали са премахнати вече могат да отговорят областните управители на София-град и Пловдив, посочи още Матева.

Проверка на кеш кода

Избирателите ще имат възможност при желание да проверят дали изписаният върху машинните бюлетини хеш код съответства с този, който е поставен в изборното помещение. До изборите на 9 юни остават 12 дни - подготовката върви нормално и в срок, посочи Росица Матева.

По-рано днес беше направена публична демонстрация на софтуера, с който ще се обработват данните от гласуването в изборите за членове на Европейския парламент и на народни представители в българския парламент.

Снимка: БГНЕС

 

„Тази демонстрация беше направена от „Информационно обслужване“, които съгласно Изборния кодекс и решенията на ЦИК са обявени за изпълнител на дейността“, добави Росица Матева.

Преди дни тя съобщи, че е извършено доверено изграждане на изходния код на софтуера, който ще бъде инсталиран върху машините за гласуване.

Довереното изграждане е извършено в помещение, осигурено от Министерство на електронното управление.

Матева съобщи, че като резултат от това доверено изграждане е генериран хеш код, който ще се изписва на системните разписки, които секционните избирателни комисии ще отпечатват в началото на изборния ден и ще поставят на видно място в изборното помещение. На всяка една отпечатана от машините бюлетина ще бъде изписан също този хеш код.

С 245 машини ще се гласува в чужбина

„Подготвят се машините за гласуване извън страната. От тези 245 машини, с които ще се гласува в чужбина - с 94 от тях ще се гласува и за двата вида избори, а със 151 ще се гласува само за Народно събрание“, обясни Матева.

През следващите дни машините за гласуване ще бъдат предадени на МВнР, за да започне транспортирането им до СИК извън страната.

ЦИК е назначила и съставите на всички 769 СИК в чужбина.

Снимка: БГНЕС

Избирателите с трайни увреждания, могат да подадат заявления за гласуване с подвижна СИК до 3 юни, ако има назначена такава в населеното място, където се намират и имат право да гласуват.

Утре общинските администрации ще публикуват списъците на заличените лица.

„Препоръчвам избирателите да проверят тези списъци и ако установят, че фигурират в тях, а смятат, че това се дължи на грешка, могат да подадат заявление за отстраняване на тази грешка до общинските администрации в срок до 1 юни“, каза още Матева.

Говорителят на ЦИК заключи, че очакванията са резултатите от двата вида избори да бъдат обработени в срок.