Първата спасителна мисия мина гладко, каза пред журналисти д-р Вера Иванова, част от екипа, извършил първия полет с медицински хеликоптер по-рано днес.

„Когато взехме пациента, имахме известни турбуленции в началото, при самото излитане на хеликоптера, тъй като пациентът е бил с генерализиран клонично-тоничен гърч, който бе много бързо овладян медикаментозно, след което нямахме проблеми с витални параметри до кацането и предаването на приемащия екип - на покрива на хеликоптерната площадка на болница „Св. Екатерина“, обясни д-р Иванова, цитирана от БТА.

Тя разказа хронологично ситуацията от постъпването на пациентката в МБАЛ-Шумен до подаването и приемането на сигнала за помощ по въздух.

Пациентът е 49-годишна жена, която вероятно заради вирусна инфекция е била с температура 39,5 градуса, постъпила е в спешното отделение с качествени и количествени промени в съзнанието. Била е интубирана и след това е потърсена помощ към София.

По думите на д-р Иванова всяко движение в хеликоптера е доста по-ограничено заради размерите му и трябва да се прецени какъв да бъде планът и механизмът, по който да се предотврати евентуално усложнение.

По думите ѝ много действия във въздуха не могат да се осъществят така, както е на земята и в контролирана среда.

„Предизвикателствата към екипа при оказване на помощ във въздух са свързани с времето. Трябва да сме готови за всякакви случаи и инциденти, да излетим за минимално кратко време“, каза от своя страна медицинската сестра Георги Радоев.

Снимка: БГНЕС

Екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха реализира първата си мисия днес.

По сигнал за оказване на спешна помощ по въздуха е изпратен медицинският екип д-р Вера Иванова и медицинска сестра Георги Радоев. Сигналът е подаден към Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха в 7:30 часа.

Пациентката е в тежко състояние, настанена е в Клиниката по реанимация на Военномедицинската академия.