Най-тежкото бреме се струпа на най-младите лекари, които сега започват и поеха коронавирусната инфекция като обслужване. Това каза в студиото на bTV д-р Рада Прокопова, началник на COVID отделения в УМБАЛ "Св. Анна".

„Те са най-потърпевши, първо защото са неподготвени чисто психически и се наложи да свикнат със смъртта много бързо, и това са младежи, които са искали да специализират в опредена област, а в момента година и половина специализират коронавирусна инфекция“, допълни тя.

Според нея всеки, който мисли, че ковидната инфекция е просто една обикновена вирусна инфекция, за съжаление, най-вероятно ще се научи по трудния начин, че това не е истина.

Д-р Прокопова каза, че в болница „Света Анна“ в момента отделенията са пълни.

„180 човека са настанени, в Спешно отделение има няколко човека обработени и чакат свободни места. (…) От петък следобед наново цялата болница е заета. Коронавирусните легла на етаж са по 30, а ние лекуваме по 35 и повече човека, поради невъзможността да ги оставим неотгледани в Спешно отделение.

По думите на д-р Прокопова, ако един лекар каже, че не издържа психически, е объркал професията си.

„Един лекар е длъжен, когато решава, че ще става лекар да знае, че ще има моменти в живота, когато ще трябва да забрави за себе си и това е свързано с неговата психика. Вярно е, че сме много изморени“.

Проф. Георги Момеков, председател на българското научно дружество по фармация, коментира, че се е наложил поведенчески модел на невярващите върху цялото общество, защото е „изключително важно те да могат да обикалят заведения“.

Той заяви, че живеем в нов свят и бъдещето на всяка една нация зависи от нейната способност да се адаптира.

„Първо за мен е абсурдно да ти кажат, че ще ти сканират кода, а след това се оказва, че по моловете стои един чичо и с мъдър поглед сканира. Дори при тези меки мерки ние се радваме и се гордеем как не ги спазваме. Трябва да има адекватни мерки, хората не могат да проумеят, че от 1000 души ще си отидат 40 и сега, като че ли сме изненадани, че си отиват толкова много хора", заяви проф. Момеков.

"Отдавна говорим, че има нещо наречено свръх смъртност, имаме два огромни пика, сега вървим към трети, като че ли обществото отказва да приеме за какво става дума“, каза още той.