Редно е Москов да се оттегли, при положение че партията му решава да напусне управлението на страната. Редно беше Кънев да попита своята партия преди да я принуди тя да го пусне. Ако не беше я принудил, щеше да има остро разноезичие вътре. Така той направи решението на партията неизбежно, защото иначе тя би го бламирала. Това каза в предаването „Лице в лице” психиатърът д-р Николай Михайлов.

Решението на Москов е интересно и изненадващо в някакъв смисъл, защото той е като „l'enfant terrible” на тази партия, артистичният неуправляем с публичен рейтинг, има някакъв дар, оспорим, за театрално присъствие на политическата сцена, една демонстрирана мъжка дружба, едно своеобразно кокетство между Борисов и Москов, което трудно се проследява. Те са на един ум, каза още д-р Михайлов.

Според него това поведение на ДСБ е предвидимо. Той напомни, че още преди месеци е казал, че ще има остър обрат срещу управлението на Борисов.

"Интеграцията на тази дисидентска по настроение, по инстинкт даже, партия, която работи с понятия – мафия, статукво и прочие, има сложно отношение към Борисов, много рязко разколебано през годините – това е фигура, която трябваше да отива в затвора, от гледна точка на ДСБ, прокуратурата беше сезирана, ген. Атанасов се занимаваше с този въпрос много активно, защото знаеше в дълбочина секретите на тази фигура, начинът й на изпълзяване на аван-сцената т.н. до десноцентристки лидер, неизбежна коалиция, ако нещата трябва да бъдат променени. (...)

Всички в някакъв смисъл бяха много драстично раздвоени по въпроса „за” или „против” Борисов и накрая прегърнаха тази възможност, ентусиазирано, вкл. И самият Радан Кънев. Сега Бойко Борисов, който е чувствителен човек, те са по-малко емоционални от него самия, той е твърде емоционален и би желал да бъде обичан даже, да бъде във всеки случай разбран, когато предлага дружба, мъжка дружба.

Кънев изчислява в някакъв смисъл добре, че той трябва да се измъкне от клопката на тази двусмислица, защото ще понесе много тежки политически негативи и ще се погребе преди време за политиката, накрая през една половинчата и много остро критикувана публична реформа ще се направи един отчет на присъствието на ДСБ във властта и ще се отчете, че не си е струвало".

ДСБ е вероизповедание, коментира още психиатърът.

Според него Кънев печели политическо продължение, перспектива на своята кариера, проблематична, защото не е ясно как ще се състави електорално ефективно мнозинство. ДСБ не може да участва в никакво управление и в никакъв парламент сама по себе си.