България ще продължи да получава ваксини срещу COVID-19 през следващите две години. Това съобщи служебният здравен министър Стойчо Кацаров след заседание на кабинета в Министерския съвет. 

Служебното правителство взе решение България да се присъедини към договора на Европейската комисия с „Пфайзер"/"Бионтех“, с който се осигуряват препарати за 2022 г. и 2023 г. 

Д-р Кацаров коментира и промените в организацията на ваксинационния план. Той уточни, че личните лекари ще получават ваксини срещу COVID-19 от логистични пунктове, а не от регионалните здравни инспекции, както досега, за да се избегне напрежение.

От понеделник до четвъртък общопрактикуващите лекари и разкритите ваксинационни центрове в страната ще имунизират граждани над 60 г., като хора с предварително записани часове няма да се връщат.

В дните от петък до неделя, включително, ваксина срещу COVID-19 ще получават всички желаещи лица по реда на тяхното записване. 

„Ще се организират мобилни групи за хората, които живеят далеч и до този момент не са били ваксинирани. Предвиждаме промяна в реда на ваксиниране поради това, че огромният брой от починалите хора са над 60-годишна възраст. „Зелените коридори“ не се затварят, но този начин за ваксиниране важи и за тях“, уточни служебният министър. 

Той посочи, че решението дали Националният оперативен щаб ще продължи да функционира зависи от премиера Стефан Янев. Според него обаче това не е необходимо на този етап от пандемията. Все още не е взето решение дали извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена до края на юни.

Д-р Кацаров обясни, че е назначена проверка в столичната Александровска болница след сигнали за злоупотреби.